Από τα μανιτάρια των ανθρώπων των σπηλαίων, στον φλοιό ιτιάς του Ιπποκράτη -το μάσημα του οποίου σύστηνε για την καταπολέμηση των πονοκεφάλων- και από εκεί στους περίφημους Βικογιατρούς του 18ου αιώνα, η φύση ήταν ανέκαθεν η λύση.
Σήμερα, ο κόσμος και πάλι στρέφεται σε αυτήν, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα υγείας του. Και σε αυτό το σημείο καταλυτικό ρόλο παίζει η επιστήμη της Φυτοθεραπείας, που αξιοποιεί αρμονικά όλες τις ενεργητικές αρχές που υπάρχουν στα φαρμακευτικά βότανα. Αφεψήματα, εγχύματα, σιρόπια, βάμματα, καταπλάσματα. Η λίστα εφαρμογών της φυτοθεραπείας -είτε αφορά πρόληψη είτε θεραπεία- δεν έχει τέλος, όπως και αυτή των φυτών τα οποία -ολόκληρα ή μέρη τους- εμπεριέχουν ευεργετικές ενεργητικές αρχές. Δεν είναι τυχαίο φυσικά πως 1 στα 4 σύγχρονα συμβατικά φάρμακα περιέχει κάποια από αυτές. Όταν μάλιστα μιλάμε για την ελληνική χλωρίδα, με τα 6.000 και πλέον είδη της, εύκολα αντιλαμβανόμαστε τη δύναμή της…
Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση, η συλλογή και προετοιμασία οποιουδήποτε σταθεροποιημένου σκευάσματος πρέπει να γίνεται από διαπιστευμένο γνώστη της φυτοθεραπείας ώστε σε συνεργασία με το θεράποντα γιατρό να εκτελέσει την προσωποποιημένη θεραπεία με φαρμακευτικά βότανα.